Deze boeken kan ik aanbevelen om meer over hoogbegaafdheid te lezen.

  • Maud van Thiel & Imanda Slief-Boom – Kracht en kwetsbaarheid, over het leven van hoogbegaafde volwassenen: Geeft een goed overzicht van hoe hoogbegaafdheid zich kan tonen in verschillende fases van je leven en in verschillende domeinen. Het boek is gebaseerd op talloze gesprekken met hoogbegaafden en veel persoonlijke ervaringen.
  • Joan Freeman – Gifted Lives: Freeman doet/deed longitudinaal onderzoek naar hoogbegaafden. In dit boek portretteert ze er 13, waaronder “The Good Samaritan”. In dat portret las ik voor het eerst over sociale hoogbegaafdheid en dat sprak me erg aan en daarin herkende ik me.
  • James T. Webb – Searching for meaning: Hoogbegaafden kunnen zich levendig voorstellen hoe de ideale wereld eruit ziet en die willen ze graag realiseren. Tegelijkertijd zien ze voortdurend om zich heen dat we daar met elkaar niet heen bewegen. Dat mensen het tegenovergestelde doen. Dat kan leiden tot depressie.
  • Tessa Kieboom & Kathleen Venderickx – Meer dan intelligent: Door jarenlang te werken met hoogbegaafden, onderscheiden Kieboom en Venderickx een elftal embodio’s (hindernissen) die hoogbegaafden vaak ondervinden. Geeft inzicht.
  • Frans Corten – Uitzonderlijk talent: De hartekreet die ik aan dit boek heb overgehouden is: “Niet aanpassen maar afstemmen”. Daar ben ik het hartgrondig mee eens. Met andere woorden: Wees helemaal hoogbegaafd en deel je gebruiksaanwijzing.