In 1943 schreef Ayn Rand dit boek, maar het is tijdloos gebleken. De oorspronkelijke titel is “The Fountainhead”. Centraal in haar boek staat de architect Roark die koste wat kost ontwerpt wat uit zijn bron naar boven borrelt. Hij is een compromisloos schepper. Zijn bouwwerken benemen mensen de adem; zowel uit afschuw omdat het angst oproept voor iets groters dan zijzelf, maar ook uit bewondering dat iemand daartoe in staat is. Tegenover Roark positioneert Rand de tweedehands mens. Zij die geen oorspronkelijke ideeën hebben, maar overnemen wat de krant of een begenadigd spreker hen voorkauwt. De tweedehands mens parasiteert op de ander.
Dat is confronterend om te lezen! Want hoe vaak ben ik niet een tweedehands mens. Het roept me ook op om te scheppen. Dat is geen fluistering meer maar een flinke bons op de deur!
Fantastisch boek dus.

2 Reacties
  1. Hi, leuke blog! Ik heb de film gezien, echt zo’n mooie ouderwetse zwart wit opname (1949) en inderdaad prachtig verhaal. Haar boek Atlas Shrugged (zelf nog niet gelezen, wel in de kast liggen…) schijnt ook zeer de moeite waard te zijn. Verder heb ik een film gezien over haar leven gezien “The passion of Ayn Rand” (1999), gaat over haar leven in de tijd dat ze het boek “Atlas Shrugged” schrijft. Indrukwekkende vrouw!!

  2. @nienke: Leuk om te lezen. Ik ga meteen op zoek naar het andere boek en de film!

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.