Gisteren heb ik genoten van het gesprek tussen Lodewijk Asscher en Hans Hillen bij Nova. Zij waren uitgenodigd om te reageren op en discussiëren over het Tweede Kamerdebat dat gaande was.
Zichtbaar werd het verschil is tussen oude en nieuwe politiek. Asscher maakte – los van de inhoud van het debat – steeds helder waarin hij verschilt van Hillen in het vak van politiek bedrijven.
Hillen ging voor jij-een-beetje-dit en ik-een-beetje-dat, voor de realiteit van het compromis en doen wat het grootste positieve effect heeft bij de kiezer. Hillen zei aan het eind letterlijk dat het uiteindelijk in de politiek gaat om “What’s in it for me”.
Asscher ging voor het staan voor duidelijke standpunten wat de consequenties ook zijn, geen handjeklap als het om principiële punten gaat en jezelf niet vernederen tot rollebollend over straat gaan met coalitiegenoten om er maar weer uit te komen. Niet “What’s in it for me” maar wat heeft de stad of het land nodig.
Ik vond het hoopgevend, omdat even zichtbaar werd dat het anders kan. Het vereist wel nieuw leiderschap (meer WIJ en minder IK).

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.